De ervaring van veiligheidskundigen is erg leerzaam

Ik heb mijn afstudeerperiode bij KMO Solutions als zeer leerzaam ervaren. Ik heb namelijk bij KMO Solutions de kans gekregen om aan een opdracht te werken, waarvan het eindresultaat relevant en bruikbaar is voor KMO Solutions.

Naam: Nico van Losser
Opleiding: Integrale Veiligheidskunde / Hogeschool Saxion
Soort: Stage
Periode: 2015

In de eerste week bij KMO Solutions werd ik goed opgevangen. Ik leerde de personen een beetje kennen. De tweede dag stond een cursus ingepland en de rest van de week was ingeroosterd voor mij. In de eerste week was het natuurlijk een beetje aftasten in het duister, maar nadat ik de cursus gedaan had ging het mij steeds beter af. Ik kon de derde dag gelijk al wat gaan testen in mijn eigen Regis’t-account, waarvan ik ook veel geleerd heb. Dit heeft geleid dat ik na korte tijd (ong. 2 weken) de Helpdesk al kon gaan draaien. Natuurlijk kon ik niet meteen alle vragen oplossen, maar wanneer een collega het probleem oploste keek ik mee en leerde ik ervan. Hierdoor kon ik al snel mijn weg vinden in Regis’t, wat mij later op meerdere punten geholpen heeft.

Ervaringen buiten kantoor

Verder heb ik tijdens mijn stageperiode het project van uitvaartverzorger mogen begeleiden. Het is leuk om te zien hoe een project wordt opgestart. We hebben de Pilots uitgevoerd en ik zag dat als een leuk traject. Helaas was het project niet binnen het halve jaar af te ronden waardoor ik het toetsingsmoment heb gemist. Dat vind ik wel jammer.

Gelukkig ben ik in het begin met Gerard (Hoger Veiligheidskundige van KMO Solutions) mee geweest naar een toetsingen bij een installateur in Rosmalen. Dit heb ik ook als zeer leuk ervaren. Voornamelijk omdat ik hier mijn eigen veiligheidskundige inzicht kan toetsen.

Verder heb ik tijdens de stageperiode verschillende presentaties, workshops en trainingen gegeven, met en zonder Harry. Dit heeft bij mee veel bijgedragen aan het leerpunten ‘overtuigingskracht’ waardoor ik tijdens een presentatie mijzelf een goede houding moest geven, letten op (non-)verbale signalen en in te leren spelen op de situaties. Ook kwam er naar voren dat ik mensen zou moeten overtuigen van een standpunt. Al is dat niet veel naar voren gekomen, toch denk ik dat ik veel geleerd heb wat mij daarbij zou kunnen helpen.

Naarmate de stageperiode vorderde ben ik ook steeds zelfstandiger geworden qua werkzaamheden bij KMO Solutions. Waar ik eerst hulp van anderen nodig had doe ik nu grotendeels alleen. Ik heb zelfs een aantal workshops zelfstandig gegeven, een presentatie over KMO Solutions voor studiegenoten en zelfs nog een training voor een plaatsvervangend coördinator van een grote organisatie. Dit laatste had ik overigens niet gekund zonder de cursus bij Ruben te volgen, veel te oefenen en de helpdesk te bedienen.

Veel geleerd

Over het algemeen heb ik ontzettend veel geleerd op gebied van Arbo en RI&E. Ik voorzag het niet te gebruiken in de toekomst, maar wellicht bij bijvoorbeeld bureauwerkzaamheden dat ik terugdenk aan de juiste werkhouding volgens de Arbowetgeving. En wie weet zorgt er dat bij mij wel voor dat ik bewust ben van mijn werkhouding.

  • Delen via Linkedin
  • Delen via Facebook
  • Delen via Twitter