Hoe één simpele vraag de keuzestress kan verminderen

Gettyimages 1124347630 170667A

Moet ik dit nu doen?

Toen ik maandagmorgen mijn agenda voor komende week doornam, zag ik de afspraak die ik met mijzelf had gemaakt om deze week een nieuwe blog te schrijven. Maar waar haal ik de tijd vandaan? Corona is nog niet voorbij, maar je merkt dat de werkzaamheden weer aantrekken. Mijn agenda puilt uit en als ik links en rechts navraag doe, ben ik niet de enige met dat probleem! Daarmee loert ook weer het gevaar van het stress-monster. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we na de corona-crisis niet als vanzelf in een stress-crisis terecht komen? Door jezelf bij elke taak één simpele vraag te stellen… maar dan wel 5 keer!

Ruben Boes

Ruben Boes
06-08-2021

Er zijn boeken vol geschreven over time-management, maar waar haal je de tijd vandaan om deze allemaal te lezen? Laatst leerde iemand mij de eenvoudigste methode om te bepalen of een taak wel of niet jouw aandacht verdient. Het enige wat ik moet doen om te bepalen of ik nu een blog ga schrijven is mijzelf 5 keer de vraag stellen: “Moet ik dit nu doen?”, maar dan telkens met de klemtoon op een ander woord uit die ene vraag.

MOET ik dit nu doen?
Is het noodzakelijk om deze blog te schrijven? Of gaan de zaken ook door als ik besluit om deze blog over te slaan? Of wellicht nooit meer een blog te schrijven? Aan de andere kant wil ik als Veiligheidskundige ook graag mijn kennis delen en mensen deelgenoot maken van mijn beweegredenen, denkbeelden en visie. Bovendien rekent mijn collega ook op deze blog als onderdeel van de nieuwsbrief die nog uit moet.

Moet IK dit nu doen?
Krijg ik energie van het schrijven van deze blog? Kan de blog niet door een collega geschreven worden? Misschien kan ik de taak zelf ‘outsourcen’ naar een tekstschrijver?

Moet ik DIT nu doen?
Is het zinvol om mijn denkbeelden middels een blog de wereld in te slingeren? Of zou ik als een echte Youtuber mijn boodschap ook in een video kenbaar kunnen maken? Of misschien wel als een graffiti-artist met een spuitbus op de muur?

Moet ik dit NU doen?
Hangt er een tijdslimiet aan het schrijven van deze blog? Of zou ik deze ook nog een week voor mij uit kunnen schuiven? En hoe ziet mijn agenda er dan uit? Breng ik daarmee mijn collega niet in de problemen als ik deze blog nog niet klaar heb en hij de KMO Solutions nieuwsbrief wil publiceren?

Moet ik dit nu DOEN?
Vereist het gevraagde wel een actie? Of is het slechts informatie die je ter kennisgeving aan kunt nemen en is verdere actie niet noodzakelijk. Met betrekking tot het schrijven van een blog is dat vrij duidelijk. Als je niet aan de slag gaat, zal het blog er ook niet komen.

Nou, ik heb de 5 vragen aan mijzelf voorgelegd en je weet inmiddels wat de uitkomst is… je bent het resultaat nu immers aan het lezen!

Wellicht ook interessant